Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Τι πρέπει να τρώμε μετα την άσκηση;

Σχετικά με το τί πρέπει να τρώμε μετά από έντονη άσκηση, είτε μετά από προπόνηση με βάρη, είτε μετά από τρέξιμο ή προπόνηση. Η απάντηση είναι ότι σίγουρα μετά από τέτοιου είδους δραστηριότητες πρέπει να υποστηρίξουμε τον οργανισμό με τροφή. Αν πρόκειται για βάρη, τότε η κύρια προτεραιότητα είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης, είτε σε μορφή συμπληρώματος είτε σε μορφή φαγητού.
Μετά από προπόνηση με βάρη, (Διατροφή για την αύξηση του μυϊκού όγκου), καλές επιλογές είναι ένα ρόφημα πρωτεΐνης που θα περιέχει τα βασικά αμινοξέα (τουλάχιστον αυτά) ή τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως γαλοπούλα, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο ή γαλακτοκομικά.
Μετά από τρέξιμο ή προπόνηση παρουσιάζεται η ανάγκη αναπλήρωσης της χαμένης ενέργειας, δηλαδή αναπλήρωσης των "αποθηκών" υδατάνθρακα του σώματος. Έτσι, οι τροφές ή το συμπλήρωμα που θα καταναλωθεί αμέσως μετά την άσκηση, πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες ενώ πρέπει να περιέχει και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Έρευνες έχουνε δείξει ότι, η παρουσία πρωτεΐνης σ' ένα τέτοιο ρόφημα αυξάνει τον ρυθμό αναπλήρωσης του υδατάνθρακα συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη αποκατάσταση της ενέργειας του οργανισμού. Καλές επιλογές γευμάτων αποτελούν τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες καθώς και "αθλητικά ροφήματα" που κυκλοφορούν στο εμπόριο και που περιέχουν διάλυμα υδατάνθρακα.

Πρέπει να τονιστεί ότι και στις δυο περιπτώσεις η τροφή πρέπει να καταναλωθεί εντός μισής ώρας από τότε που θα σταματήσει η άσκηση. Προγραμματίστε λοιπόν από πριν τι θα φάτε μετά την προπόνηση.
Τέλος, αν ο σκοπός του αθλητή ή του ασκούμενου είναι η απώλεια λίπους, τότε μετά την άσκηση πάλι πρέπει να φάει ένα ισορροπημένο γεύμα, αποτελούμενο από τροφές χαμηλές σε λιπαρά (γαλοπούλα, κοτόπουλα), λαχανικά και φρούτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: